Hva er viktig å tenke på ved valg av barnehage fotograf?

Markedet er stapp fult av personer og foretak som tilbyr barnehagefotografering. Styrere forteller oss at de blir nedringt av folk som vil at de skal bruke dem som barnehagefotograf. Men hva skal en egentlig se etter når en skal ta valget?

dsc_4466

Det er mange ting å tenke på, men vi har skissert opp 5 grunner her:

  1. Er dette et seriøst firma, er vel det viktigste en må sjekke. Det er mange med en drøm om å være fotograf som prøver lykken som barnehagefotograf. Men de vet som regel ikke omfanget av en barnehagefoto og tidspresset som er på en slik fotografering. Det er stor forskjell på å fotografere ett barn i en time å få gode bilder og fotografere hundre barn i løpet av fem timer hvor de aller fleste skal ha gode utrykk. Det kreves mye av fotografen både når det gjelder utholdenhet og erfaring. Fotografen må være flink å lese barna for å legge opp strategi for hvordan få akkurat det barnet til å få tiltro og slappe av i løpet av sekunder. I tillegg må fotografen jobbe raskt og klare å holde på i et høyt tempo uten pause over mange timer. Kvaliteten og humøret må være på topp fra start til slutt. I tillegg skal bildene redigeres og leveres til foreldre. I etterkant har foreldre gjerne mange spørsmål og bedriften må derfor være lett å få tak i. Det er lett å miste ballen på veien, noe som gir både stor frustrasjon for foreldre så vell som barnehagen.
  2. Hvordan er bestilling og betalingsløsningen? Noen bedrifter sender ut ferdige pakker hvor foreldrene må enten ta alle bildene eller ingen. Disse pakkene er ofte veldig store og foreldrene blir påtvunget flere bilder enn nødvendig. Vi i ART FOTO har en digital-løsning hvor foreldrene får logge seg inn å se flere bilder. Så velger de selv om de vil ha et bilde, filer, canvas osv. De står helt fritt til å kun kjøpe akkurat det de vil ha. På denne måten blir det lite svinn og for de som kun vil ha et bilde blir prisen langt lavere.  En annen ting er betalingsløsninger. De aller fleste er vant til å handle på internett i dag, men vi er ikke alle sammen vant til å handle på samme måte. Noen liker å bruke kort, mens noen ikke får til kortet pga alt med banksikkerhet og kodestyr, de vil derfor heller bruke paypal, og noen vil helst ha en god gammeldags faktura. I en barnehage er det masse forskjellige foreldre med ulik erfaring med netthandel, det er derfor viktig at bedriften tilbyr mer en kun bankkort på nett, det er ikke alle som får til å handle på denne måten.
  3. Hvilke produkter tilbyr fotografen, tilbyr de både papirbilder og digitale filer? Noen foreldre ønsker kun filer og noen ønsker kun papirbilder. Det er viktig at det er noe for alle.
  4. Hvor kommer fotografen fra? Har fotografen noen formell utdannelse eller tilsvarende erfaring? Noen firma sender fotografer langveis fra for å fotografere. Ofte på småsteder blir de nye og uerfarne fotografene sendt. Disse fotografene kan være slitne etter å blitt sendt alt mulig steder i landet en hel sesong. Det er lite miljøvennlig og gir som regel ikke et godt fotografisk resultat.
  5. Hvordan er firmaets holdninger i forhold til miljø og etikk? Å printe ut unødvendige bilder som foreldre sender i retur, bruke kjemibasert fremkalling og sende fotografer med fly for å fotograferer er ikke noe særlig miljøvennlig. Hvor blir bildene redigert og produsert? Noen sender bildene til India, Thailand og Mexico det gjør selvsagt at produksjonen blir billigere og en kan tilby en mengde “gratis” produkter, men en skaper da mindre arbeidsplasser her hjemme. Det er viktig å tenke på hva vi ønsker for fremtiden i vårt lokalmiljø – vi ønsker selvsagt å ta vare på naturen og skape trygge arbeidsplasser lokalt, slik at barna våre får en trygg fremtid.